Close
  • Ishonch
    telefon raqami

  • Dars
    jadvali

  • Imtihon video
    kuzatuvi

  • Rektor virtual
    qabulxonasi

  • Bo`sh ish
    o`rinlari



Urganch Davlat Universiteti Meva-sabzavotchilik kafedrasi stajor o`qiituvchisi Jumaniyozova Lolaning Xorazm viloyati sharoitida kuzgi bug`doy navlariga o`g`it meyorlarining tasiri mavzusidagi ilmiy-nazariy seminar

Jumaniyazova.L    “Xorazm viloyati sharoitida kuzgi bug’doy navlariga o’g’it me’yorlarining ta’siri”mavzusida ma’ruzaga chiqdi.Dunyo dehqonchiligining asosiy qismi don ekinlari bo‘lib hisoblanadi.Ma’lumki, don insonlar uchun ozik-ovqat, chorvachilik uchun yem-xashak,sanoatda kerakli xom–ashyo bo‘lib hisoblanadi.Albatta, bunday ko‘rsatkichlarga erishish uchun donli ekinlarni, ya’ni bug‘doy o‘simligini o‘sib rivojlanishida agrotexnika qoidalariga asosiy e’tiborni qaratish lozim. Bunda birinchi navbatda dalalarga sifatli urug‘larni ekish kerak bo‘ladi. Urug‘larni urug‘lik sifatlari, ya’ni ularning tozaligi, unuvchanligi, ekishga yaroqliligi, unish energiyasi va 1000 dona urug‘ning vazni kabi belgilari yaxshi bo‘lishi kerak. Urug‘larni urug‘lik sifatlarini yaxshilashda agrotexnik tadbirlar, ayniksa o‘g‘itlarning ta’siri muhim hisoblanadi. Shuning uchun biz tadqiqotimizda o‘g‘itlar turlarini olinadigan urug‘larni ekish sifatlariga ta’sirini maruza davomida tushuntirdilar.Ma’ruzachi Jumaniyazova.L  o‘z ma’ruzasida kam tarqalgan yevropa karam turlari jumladan: qizil boshli karam, gul karam, kolrabiy karami, brokkoli karami, bryussel karami, va bargli karamlarni kundalik hayotimizda, xalq xo’jaligimizda tutgan o’rni, ularning tashqi muhit omillariga munosabati, karam turlarining biologik o’xshashliklari,  yetishtirish texnologiyasida esa yer tanlash, ekish, ekis sxemasi, muddati, sug’orish, o’g’itlash va iqtisodiy samaradorligi, rentabilliligi kabi tadbirlarni qanday olib borilishi to’g’risida klaster uslubidan foydalanib  to’liq va batafsil ma’lumotlar berildi.

Ulashish: